volledig scherm
 

Behandeling tegen corona-angst

 
 
Vind je dit interessant?

Mijn professionele mening

Hoewel veel mensen angst voor Corona nu voelen, was de paniek bij deze vrouw zo groot dat ze niet meer rationeel kon denken. „Je kunt dan niet meer goed bepalen: dit doe ik wel en dit doe ik niet om besmetting te voorkomen.” Dat is het punt waarop iemand een behandeling nodig heeft.
Maar hoe behandel je iemand met grote corona-angst? Vaak wordt angst behandeld door middel van blootstelling. De cliënt wordt dan doelbewust geconfronteerd met datgene wat hij of zij vreest om vervolgens te ervaren dat dat (grotendeels) irreëel is. „Maar ik kan nu natuurlijk niet zeggen: ga regelmatig in de trein zitten.
Daarom gebruik je een variant op een nieuwe traumabehandeling, want of de angst gericht is op het verleden of op de toekomst, maakt volgens de therapeut niets uit. „Je lichaam maakt dezelfde stresshormonen aan bij de gedachte aan een trauma als bij de gedachte aan een doembeeld”.
De principes van de nieuwe traumabehandeling worden momenteel door psychologen uit allerlei landen ingezet voor het behandelen van corona-angst. Dit is de versimpelde versie: je denkt eerst aan de ergste gevolgen van het coronavirus, terwijl je je linkervuist balt. Daarna denk je aan een mooi moment, terwijl je je rechtervuist balt. Tot slot haal je de nare voorstelling over het virus weer naar boven en bal je je rechtervuist. Als het goed is, komt het fijne gevoel weer naar boven. Deze oefening herhaal je een aantal keer.

Meer van Debbie