volledig scherm
 

Proeftijd tijdens Corona

 
 
Vind je dit interessant?

Mijn professionele mening

Misschien heeft je werkgever nu tijdelijk veel te weinig werk omdat veel opdrachten zijn geannuleerd. Mag jij in je proeftijd ontslagen worden wegens de Corona crisis?

De wettelijke basis is eenvoudig. Zowel de werkgever als de werknemer kunnen kijken of jullie bij elkaar passen en of het is wat jullie er beiden van verwachten. Als dit niet het geval is, dan kan zowel de werkgever als de werknemer het arbeidscontract direct opzeggen.

Hoe lang mag een proeftijd duren (volgens de wet)?

1. Je mag geen proeftijd afspreken in een arbeidscontract dat korter duurt dan 6 maanden.
2. Als je een tijdelijk contract hebt gesloten dat korter duurt dan 2 jaar, dan mag de proeftijd maximaal 1 maand duren.
3. Als je een (tijdelijk) arbeidscontract hebt voor langer dan 2 jaar, dan mag de proeftijd maximaal 2 maanden duren. Dat geldt ook als je een contract voor onbepaalde tijd hebt afgesproken.

Wat gebeurt er als je toch een langere proeftijd afspreekt? Dan geldt er gewoon helemaal geen proeftijd, dus ook niet die ene maand die wel afgesproken had kunnen worden.

En mag je een andere proeftijd afspreken voor de werkgever en de werknemer?
Nee, ook dat mag niet. De duur van de proeftijd moet voor beiden even lang zijn, anders geldt helemaal geen proeftijdbeding.

Kan je al een beroep doen op de proeftijd, als de proeftijd nog niet eens is begonnen?
Dat is gewoon toegestaan. Als jij als werknemer een andere baan hebt aangeboden gekregen en je dit veel betere kansen biedt, dan kun je voordat je begint te werken al opzeggen. Ook de werkgever kan al opzeggen voordat de werknemer start met de proeftijd.

Op mijn website heb ik een langer artikel staan over de proeftijd, dus als je vraag hier niet bij staat, kijk dan rustig verder op mijn site www.lumenadvocaat.nl.


Meer van Sabine