volledig scherm
 
 
Vind je dit interessant?
 

Beginnen met hardlopen?

Benodigdheden
  • Hardloopschoenen
  • Sporthorloge of hardloop app
  • (Sportbeha)
  • Planning of Trainingsschema
 

In maar 3 stappen!

Stap 1

Allereerst: zoek perfect passende trainingsschoenen. Het is goed om je daarbij te laten helpen door een deskundige, bijvoorbeeld in een hardloopspecialzaak. Goede trainingsschoenen zijn niet goedkoop, maar het is de investering waard omdat ze fijn zitten en het risico op blessures verkleinen.Een ander handig attribuut is een sporthorloge of hardloopapp. Daarmee kun je je vorderingen bijhouden en voorkomen dat je niet te langzaam of te snel traint. Voor vrouwen is het belangrijk om een goede sportbeha te dragen.

Stap 2

Maak een planning
Heb je het basismateriaal op orde, dan kan de aandacht naar de trainingen. Wanneer ga je hardlopen? Leg vast op welke dagen in de week en op welk moment van de dag je gaat hardlopen. Noteer dit steeds vooraf in je agenda. Lopers die ’s morgens gaan trainen blijken het meest trouw aan hun trainingsvoornemens en hebben uiteindelijk meer succes. Als je de training vroeg op de dag doet, verlaag je de kans dat je training door andere verplichtingen in de verdrukking komt. Maar ja, dan moet je 's ochtends wel tijd hebben om te lopen.

Stap 3

Zorg voor een trainingsschema
Een trainingsschema (op papier of in een app) is ontzettend handig. Het is een richtlijn en geeft structuur als je het aantal hardloopkilometers wilt opbouwen. Om de dag hardlopen, of drie tot vier dagen per week, is een goed (maar misschien al te enthousiast) begin. De tussenliggende rustdagen geven je lichaam de kans om te herstellen van de inspanning. Je trainingen kunnen om te beginnen een paar minuten hardlopen bevatten en tot ongeveer 20 à 30 minuten duren, afhankelijk van je huidige fitheidsniveau.

Meer van Britt